Blog

3D Secure Nedir, Ne İşe Yarar?

DijiWorks
DijiWorks 11 Nisan 2022
Paylaş:

3D Secure Nedir?
Ödeme yapan kimlik doğrulaması olarak da bilinen 3D Secure, çevrimiçi kredi ve banka kartı işlemlerinde dolandırıcılığı önlemeye yardımcı olan bir güvenlik protokolüdür. Bu ek güvenlik ilk önce Visa ve MasterCard tarafından başlatıldı ve oluşturuldu. Sırasıyla “Verified by Visa” ve “MasterCard SecureCode” olarak markalandı.

3D Secure Nasıl Çalışır?

Bir e-ticaret sitesi sahibi olduğunuzu ve web sitenizde 3D Secure’nin aktif olduğunu düşünelim. Müşteriniz 3D Secure programına kayıtlı kartı ile işlemini tamamladığında işlem aşağıdaki gibi ilerler.

✦ Müşteri, ödeme formuna kredi veya banka kartı bilgilerini girer.
✦ SecurionPay bir dizin sunucusuyla bağlantı kurar ve kartın programa kayıtlı olduğu mesajını alır.
✦ Müşteri, şifreyi veya tek seferlik bir PIN'i girer. Kartı veren banka da kimlik doğrulaması yapması gerektiğinde 3D Secure sayfasını görür.
✦ 3D Secure kimlik doğrulamasının sonucu SecurionPay'e gider ve ardından satın alan bankaya işlem ayrıntılarını gönderir.
✦ Müşteri, işlemin başarılı veya başarısız olup olmadığıyla ilgili yanıtı ekranda görür.

3D Secure Avantajları Nelerdir?

3D Secure’nin kullanımının kolay olmasının yanı sıra en önemli avantajı internet dolandırıcılığını azaltmasıdır. Bı sistemler online alışverişi daha güvenli hale gelir, müşterilerin sisteme güvenini artar ve dolayısıyla satış rakamları artar. 

Bir e-ticaret sisteminde oluşan olumlu müşteri deneyimi, markanıza olan müşteri sadakatini uzun vadede etkiler. 

3D Secure terimi teknik olarak 3 Etki Alanı Sunucusunu ifade eder. Protokolün adı, 3D Secure sürecinde kilit figürler olan üç tarafı içermesinden kaynaklanmaktadır. Onlar:
✦ Satıcı şirket, öğeyi satan…
✦ Firmanın işbirlikçi bankası…
✦ Şartı ve sistemi veren kuruluş – VISA veya MasterCard.

İşlem  “Verified by VISA” (VBV) ve “MasterCard Secure Code” (MSC) arzusuyla başlatılan toplu bir gişirimdir. Çevrimiçi pazarlama ve iş dünyasında mevcut olan en güncel dolandırıcılık önleme yöntemi olduğu söylenebilir. 

Günümüzde 3D Secure protokolünün yerini daha gelişmiş olan son versiyonu 3D Secure 2.0 sürümü aldı.

3D Secure 1.0 ve 2.0 Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

✦ Güçlü kimlik doğrulama - statik şifreler ve biyometrik güvenlik düzenlemeleri…
✦ Gelişmiş müşteri deneyimi…
✦ İşlem sürecindeki çelişkiler azaldı, dönüşümler hızlandı…
✦ Mobil istemciler için destekler sunulmaya başlandı…

3D Güvenli Kimlik Doğrulama

E-ticaret ve çevrimiçi ticaret son birkaç yılda oldukça popüler hale geldi. Kolaylıkları, esneklikleri ve rahatlıkları nedeniyle daha büyük ölçüde büyüdüler. Bununla birlikte kredi kartı kullanımı oldukça arttı. Ancak, kredi kartı sisteminin artıları ve eksileri vardır. Birçok kişi, kredi kartlarının hacklenmesi, kötüye kullanılması ve benzeri yasa dışı kullanımlarından şikayet etti. Çevrimiçi mağazacılığın güvenliğini önemli ölçüde artırmak ve sorunsuz hale getirmek için 3D Secure XML tabanlı bir protokol tanıtıldı. 3D Secure, her müşteri tarafından uygulanmaya başlayan benzersiz güvenli parola sistemi sayesinde çevrimiçi işlemlerin korunmasını büyük ölçüde etkiledi. 3D Secure, kart işlemlerine ekstra koruma sağlayan tek dolandırıcılık önleme planı olarak kabul edilirken 3D Secure 2.0 başka bir güvenlik düzeyidir. 

Satıcılar İçin 3D Secure Avantajları

3D Secure'un devrim niteliğinde bir işlevsellik olduğunu söylemek doğru olur. Bu çevrimiçi ödeme doğrulama yöntemi, e-ticaret sitesi sahipleri ve müşterileri için çeşitli avantajlar sağlar. Her şeyden önce, çevrimiçi alışverişi çok daha güvenli hale getirir. Türkiye’nin web tasarım firması birNC bu durumun şirket güvenilirliğini ve marka sadakatini artırdığını birçok platformda belirtmektedir. 

Yukarıda belirtilen en önemli avantajların yanı sıra şunları da bekleyebilirsiniz:

Sorumluluk Devri: 3D Secure ödeme kimlik doğrulamasını kullanan çevrimiçi şirketler için bu sistemin temel kullanımı, başarıyla doğrulanan her işlemde sorumluluğun kaymasının bir güvencesidir. Yükümlülük varsayımı tamamlandıktan sonra kart veren kuruluşlar koruma sağlar. Bu durumda, sorumluluk geçişleriyle ilgili hüküm ve koşullara ilişkin onay almak satıcının sorumluluğundadır.

Dolandırıcılık Riskinin Azaltılması ve Daha Yüksek Koruma: 3D Secure yalnızca hileli işlem riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda tartışmalı işlem riskini de azaltır. Ek güvenlik katmanı, tamamlanan işlemlerin sayısını azaltır, bu nedenle ödemeleri çok daha güvenli hale getirir.

Ekstra Maliyet Yok: Akıllıca bir ödeme ağ geçidi seçtiğinizde hesabınıza 3D Secure eklemek için ekstra maliyet gerekmiyor.

Daha Az Tartışmalı İşlem: 3D Secure dolandırıcılık nedenlerini azaltmayı amaçladığından tüccarların tartışmalı işlem sayısını azaltmasına ve satış sonuçlarını iyileştirmesine olanak tanır.

Daha Yüksek Müşteri Memnuniyeti: Müşteriler bir web sitesindeki ödemenin güvenli olduğundan eminler ise işlemleri tamamlama olasılıkları daha yüksektir. 

PSD2 Kapsamında Güçlü Müşteri Kimlik Doğrulaması (SCA) Uyumluluğu: Son olarak 3D Secure 02, ödemeleri doğrulamak için çok düzeyli kimlik doğrulaması gerektiren Avrupa SCA düzenlemesine uymak için ana çözümdür. 
Her şey düşünüldüğünde 3D Secure sisteminin, işlem güvenliğini önemli ölçüde artıran ve böylece müşteri deneyimini önemli ölçüde iyileştiren son teknoloji ürünü bir çevrimiçi ödeme doğrulama sistemi olduğuna şüphe yoktur.

Hizmet Kısıtlamaları
3 alanlı yapının belirli sınırlamaları vardır. Şu anda tüm kartlar program kimlik doğrulama ödeme planına katılmamaktadır. 

3D Secure'un Ters İbraz Sorumluluğu
Ters ibraz yükümlülüğü ile ilgili olarak, 3D Secure, kartı veren kuruluş tarafından sağlanan ek bir koruma katmanı rolünü oynar. 

3D Secure Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

3D Güvenli midir?
3D Secure, kartsız işlemlerde kart sahiplerinin kimliğini doğrulayarak kredi kartlarının sahte kullanımını önlemeyi amaçlayan bir güvenlik protokolüdür.

Tüm E-Ticaret Siteleri 3D Secure Kullanıyor mu?
Hayır, 3D Secure'u uygulayıp uygulamama kararı satıcıya kalmıştır. 

3D Güvenli Kimlik Doğrulama Hatası Ne Anlama Geliyor?
Çoğu durumda bir işlem sorunsuz bir şekilde tamamlanırken, bazen “3D kimlik doğrulama başarısız oldu” hata mesajı görürsünüz. Bu, kart sahibinin bilgilerini doğru girmediği anlamına gelir. 3D güvenli kimlik doğrulama hatası, yanlış yazılan bir kart numarasından yanlış bir son kullanma tarihine kadar her şeyden kaynaklanabilir. 
 

Diji Works kendi web sitesinde ve müşterilerin e-ticaret sitelerinde 3d Secure kullanmaktadır.