Blog

E-ticaret Siteleri İçin Ödeme Yöntemleri

DijiWorks
DijiWorks 27 Eylül 2017
Paylaş:

Bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz, müşterilerinize sunmanız gereken pek çok alternatif bulunmalıdır. Bunlar ürün seçenekleri, site kullanımıyla ve bu yazıda anlatmaya çalışacağım ödeme yöntemleri gibi listelenebilir.

 

Ödeme yöntemlerinin bu kadar önemli olmasının altında bana göre ödeme seçeneklerinin çokluğu yatmakta. Öyle ki şu anda ülkemizde onlarca kredi kartı ve farklı ödeme yöntemleri bulunmakta. Dolayısı ile müşterileriniz bu ödeme yöntemlerinden birine ya da birden fazlasına sahip olabilir. Hal böyle olunca siz de müşterilerinizin ödeme seçeneği olmamasından dolayı alışverişten vazgeçmesini, ödeme yöntemlerinizi çoğaltarak engelleyebilirsiniz.

 

Kredi Kartı: Sanal POS

Sanal POS e-ticaretin ilk günlerinden beri kullanılıyor ve en popüler ödeme yöntemi olarak hayatına devam etmekte. E-ticaret sitenize sanal POS alabilmek için bankalar ile görüşmeli ve anlaşmaları gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Eğer sitenizde 5 ayrı bankanın kredi kartına taksit sunmayı planlıyorsanız, bu 5 ayrı bankayla da başvuru ve anlaşmaları gerçekleştirmeni gerekmektedir.

 

Kredi Kartı: Alternatif Sanal POS

Türkiye son 5 yıl içerisinde e-ticaret sektörü hızlı bir yükselişe geçti, bu yükselişle beraber ödeme çözümlerine alternatifler gerekti. Özellikle kredi kartıyla satış yapmak için banka prosedürleri bi hayli zor ve meşakkatli olduğu için Payu, iyzico, TURKPOS, iPara, PayTR, Hepsipay gibi alternatif ödeme sistemleri piyasaya çıktı. Bu alternatiflerin banka sanal poslarına göre en büyük artısı tek başvuruda 6 farklı kartın (Bonus, World, Axess, CardFinans, Maximum ve Paraf) sahibi olunabiliyor.

 

Kapıda Ödeme

Kapıda nakit ya da kredi kartı ile ödeme sanıyorum tüketicilerin en sevdiği ödeme yöntemi. Eğer ürün beğenilmez ise ödeme yapılmaması bunda en büyük etken. Öte yandan satıcı firmalar için bir risk teşkil etse de müşterileriniz için bu ödeme yöntemini sitenizde aktif bulundurmakta yarar var. Tabi bu ödeme yöntemini sunabilmeniz için çalıştığınız kargo firmasının bu hizmeti veriyor olması ve anlaşmanızda da yer alması gibi bir zorunluluğu aklınızda bulundurmanızı öneririm.

 

Havale/EFT

En eski, en geleneksel ve en az sevilen ödeme yöntemi bence havale ya da EFT. Ürünler seçilmiş, adres girilmiş, sipariş tamamlanmış derken bir de banka hesabına girip, ödeme işlemini gerçekleştirmek bazen zor gelebiliyor. İnternet üzerinden alışverişin en büyük farkının hız olduğunu düşünürsek, havale ile ödemenin, bu hıza ayak uyduramadığını söylemek sanırım yanlış olmaz.