Blog

Neden Bir E-ticaret Sitesi Sahibi Olmalısınız?

DijiWorks
DijiWorks 25 Eylül 2017
Paylaş:

Günümüzde e-ticaret her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Öyle ki neredeyse her ticaret alanında e-ticaret sitesi görmemiz mümkün. İlk başta evlere yemek servisi ile başlayan e-ticaretin yolculuğu (bunu yanlış hatırlamıyorsam 90’lı yılların ortalarında bir pizza firması yapmıştı ve sadece bir sipariş formundan ibaretti) bir dönem sadece dayanıklı tüketim malları üzerinden gitmişti. Sonrasında ise market alışverişine kadar uzandı.

 

Peki bu kadar gelişen ve gelişmeye de devam eden bir iş alanı varken siz neden hala bir e-ticaret sahibi değilsiniz? Bir firmanız varsa, mal ya da hizmet satıyorsanız neden e-ticaret siteniz yok diye de sorabilirim sanırım.

 

Sürekli Büyüyor: Evet e-ticaret her geçen gün büyüyor ve bu büyüme katlanarak devam ediyor. Son 5 yılda %350 büyüdüğünü söylesem daha ikna edici olur sanırım.

 

Sektör Seçimi Çok Daha Geniş: Bir mağaza açmanız halinde gelen müşterilerinizi kaçırmamak için çok fazla ürün gamına sahip olmanız beklenirken, bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz tek bir kategoriye odaklanabilirsiniz. Mesela güneş gözlüğü (Google üzerinde aylık 33,100 defa güneş gözlüğü kelimesini arıyoruz.)

 

Maliyetler Daha Düşük: Tamam mağaza açmak o kadar maliyetli olmayabilir ya da maliyetler düşürülebilir ancak bir e-ticaret sitesi ile kıyaslarsanız maliyetlerin nasıl düşeceğini görebilirsiniz. Örneğin işlek bir caddede, ışıklı tabelaları, şık dizaynı ve bolca ürünü olan bir mağaza açmak oldukça maliyetlidir. Oysa tüm Türkiye’ye açık olan bir e-ticaret sitesi çok daha düşük maliyetlere tamamlanabilir.

 

Daha Fazla Müşteri Potansiyeli: Aynı şekilde bir standart mağazanız olduğunda sadece o bölgeyi hedeflersiniz. Tabi hizmetinizin büyüyüp tüm ülkeye hatta dünyaya açılması olanağı da var ancak kıyaslamamız bu olamaz. E-ticaret siteleri ise daha ilk günden tüm dünya tarafından gezilebilir.

 

Raf, Depolama Maliyetleri Daha Düşük: Bir e-ticaret sitesi sahibi olmak için deponuzun olması önemlidir ancak bu şart değildir. Tedarikçi firmalar ile anlaşıp herhangi bir depolama yapmadan satış gerçekleştirebilirsiniz.

 

Reklam Maliyetleri Daha Düşük: Her ne kadar bunun aksini iddia eden kişiler olsa da benim düşüncem yine maliyetlerin düşük olduğu yönünde. Tüm ülkeye reklam vermenin maliyetleri ile internet reklamcılığı maliyetleri kesinlikle aynı değil.