Blog

Sanal Pos Nedir ve Nasıl Kullanılır?

DijiWorks
DijiWorks 10 Haziran 2019
Paylaş:

Sanal pos nedir? Kimler sanal pos kullanabilir? Nerelerde sanal pos kullanılır? Nereden alınır kaça malolur, hepsini yanıtlamaya çalıştık.

 

Sanal pos nedir?

Mağaza alışverişlerinde kredi kartı ile ödeme yaparken kullandığımız POS (point of sale/ödeme noktası) cihazlarının internet üzerinden kullanılanlarına POS-VPOS (virtual point of sale) ya da sanal pos denilir.

Sanal POS’un mantığı mağazada nasıl ki kredi kartınızı cihaza okuttuğunuzda ödeme işlemi gerçekleşiyorsa internet üzerinden girilen bilgilerin alıcının banka ve kredi kuruluşunda olan hesabından aldığı ürün ve hizmetin bedeli olan paranın satıcının banka hesabına geçirilmesine dayanır.

 

Sanal pos nerede kullanılır?

Sanal pos internet üzerinde satış yapılacak olan tüm web sitelerinde kullanılabilir. Sanal pos kolay, zahmetsiz ve güvenli alışveriş olanağı sağlar. Ürün ya da hizmetinizi web siteniz üzerinden satmak için sanal pos kullanabilirsiniz.

 

Sanal pos kullanmalı mıyım?

Eğer bir web siteniz var ve ürün/hizmet satma niyetiniz varsa sanal pos da kullanabileceğiniz çözümlerden biridir. BKM (Bankalararası Kart Merkezi)’nin son verilerine göre 2017 yılının ilk altı ayında kartlarla yapılan ödemelerin bir önceki yıla göre %15 büyümesi de, kullanıcı alışkanlığının bu yöne kaydığı gösteren ve online olarak kredi kartlarıyla tahsilat yapmanın önemini vurgulayan bir gösterge olabilir.

 

Sanal pos nereden alınır?

Neredeyse tüm bankaların sanal POS hizmeti bulunmaktadır. En bilinenleri Akpos (Akbank), VPOS-724 (Vakıfbank), POSNET (Yapı Kredi Bankası), Garanti Sanal POS (Garanti Bankası), Finans WebPos (Finansbank), Ziraat Sanal POS (Ziraat Bankası), TEB Sanal POS (Türkiye Ekonomi Bankası). Bankalara alternatif olarak PayU, İyzico, PayTR, HepsiPay, ParamPos ve İpara gibi tüm bankaların tek bi yerde toplandığı sistemlerdende alabilirsiniz.

 

Şirket kurmadım. Şirket olmadan sanal pos kullanabilir miyim?

Eğer kurulu bir şiketiniz yoksa mevzuata göre Sanal POS edinip kullanamazsınız. Sanal pos yerine Paypal, stripe vs. gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

 

Sanal pos güvenli mi?

Sanal POS’un herhangi bir web sitesine entegre edilebilmesi için bankalar belli güvenlik önlemlerini zorunlu tutarlar. Bu denetimler gerçekleşmeden sanal pos kullanımına izin verilmez. Sanal pos kullanımı herhangi bir kredi kartı kullanımından daha fazla risk taşımaz. Son kullanıcı olarak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar bilgisayarınızdaki güvenlik yazılımlarını her zaman güncel tutmak, güvenli olduğuna güvendiğiniz sitelerden alışveriş yapmak ve alışveriş yaptığınız web sitelerinde SSL olduğunu kontrol etmektir.

 

Sanal pos fiyatları nedir?

Sanal pos fiyatları bankadan bankaya farklılık göstermektedir. En sağlıklısı bankalar ile irtibata geçmektir. Sanal pos yıllık abonelik bedelleri 600 TL ile 2000 dolar arasında değişebilmektedir.

 

Sanal pos komisyon oranları nelerdir?

Sanal POS komisyonları da sanal pos fiyatları gibi bankaya göre değişiklik göstermektedir. Sanal POS komisyon oranlarına baktığımızda tek çekimde %2.80’den başlayıp taksit seçeneklerine göre %15’e kadar artan komisyon oranları ile karşılaşırız. Fakat bu oranlar banka ile olan ilişkinize göre farklılık gösterir. Bu yüzden halihazırda birlikte çalıştığınız banka başta olmak üzere birden fazla bankadan teklif alıp karşılaştırın.

 

Kiralık sanal pos ne demektir? Nasıl kullanılır?

Yeni kurulmuş şirketler ve bazı riskli e-ticaret siteleri için bankalardan sanal pos almak zor olabilir. Bu durumla karşılaşan firmalar bir çözüm olarak başka firmalardan pos kiralama yoluna gitmek istiyorlar. Kiralık sanal pos kullanmak yasal değildir. Bir ürün hizmet satışını sanal olarak da gerçekleştireseniz fatura kesmek zorundasınız. Kredi kartı ödemeleri Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilir. Kiralık sanal pos kullanıldığında fatura düzenlenmesi aşamasında sorunlar ortaya çıkacaktır. Ayrıca faturaya bağlı olarak bir e-ticaret sitesi kiralık Sanal POS ile işlem yaptığında POS’u kiraladığı işletmenin ürünle ilgili iade, garanti ve diğer satış sonrası sorumlulukları da üstlenmesi gerekir. Bu da kiralık sanal pos ile mümkün değildir.